Clickwave-payoff-logo-Wit-1 (1)

7 tips voor het optimaliseren van je lokale SEO

Als je een ondernemer bent, dan weet je hoe belangrijk het is om nieuwe klanten aan te trekken. Immers, zonder klanten zou je bedrijf niet lang bestaan! Hoewel er veel verschillende marketingstrategieën zijn die je kunt gebruiken om nieuwe klanten binnen te halen, is een van de meest effectieve (en betaalbare) manieren het optimaliseren van je website voor lokale SEO.

Lokale SEO draait om het beter zichtbaar maken van je website voor mensen die zoeken naar bedrijven zoals de jouwe in hun lokale omgeving. Als je bijvoorbeeld een restaurant hebt in Amersfoort, wil je zichtbaar worden als iemand zoekt op “restaurants in Amersfoort” Door onderstaande tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website zo vaak mogelijk verschijnt in de lokale zoekresultaten.

Google Mijn Bedrijf is sinds 2022 onderdeel van Google Maps

Claim je Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool waarmee bedrijfseigenaren hun online aanwezigheid in Google kunnen beheren, inclusief Zoeken en Kaarten. Als je je bedrijf nog niet hebt geclaimd op GMB, dan is het nu tijd, Hier is een stap-voor-stap gids over hoe je dat doet.

1. Ga naar google.com/business en klik op “Start nu”

2. Voer je bedrijfsnaam en adres in. Als je meerdere locaties hebt, kun je ze één voor één toevoegen nadat je je eerste vermelding hebt gemaakt.

3. Kies de primaire categorie voor je bedrijf uit de gegeven lijst. Je kunt later ook extra categorieën toevoegen.

4. Voer een telefoonnummer of website-URL in zodat klanten contact met je kunnen opnemen.

5. Controleer je vermelding per telefoon of briefkaart. Dit is belangrijk! Je kunt pas wijzigingen in je vermelding aanbrengen als deze geverifieerd is.

6. Zodra je geverifieerd bent, log je in op je account om je vermelding te beheren. Je kunt foto’s toevoegen, je openingstijden bijwerken en reageren op beoordelingen van klanten – dit alles zal je zichtbaarheid verbeteren en klanten aanmoedigen om je bedrijf te bezoeken

7. Dat was het! Je hebt je GMB-vermelding met succes geclaimd. Nu is het tijd om te beginnen met het optimaliseren ervan, zodat potentiële klanten je gemakkelijker online kunnen vinden.

Voeg locatie-zoekwoorden toe aan je website

Door locatiewoorden in je website op te nemen, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf naar voren komt in de zoekresultaten wanneer mensen in je omgeving zoeken naar producten of diensten die je aanbiedt. Hier lees je hoe je dat doet.

1. Begin met je homepage. De titel van je homepage kan de naam van je stad en staat (of regio) bevatten, evenals enkele van de belangrijkste trefwoorden die beschrijven wat je doet. Bijvoorbeeld, een Advocatenkantoor in Amersfoort zou zijn homepage de titel “Advocatenkantoor X in Amersfoort.” kunnen geven.

2. Ga vervolgens naar de afzonderlijke product- en servicepagina’s. Zorg ervoor dat je de stad en de staat vermeldt in de titels en metabeschrijvingen van deze pagina’s. Vermeld ook relevante trefwoorden voor elke pagina. Zorg er bovendien voor dat je stad (en eventuele andere steden of staten waar je zaken doet) in de inhoud van deze pagina’s vermeldt.

3. Vergeet tot slot je blog niet! Je kunt locatiewoorden in je blogberichten opnemen door berichten te taggen met relevante categorieën (zoals “Amersfoort” of “Utrecht”) en door locatiewoorden in je tags en titels op te nemen. Je kunt in je berichten ook linken naar lokale bedrijven, organisaties en bezienswaardigheden

Laat je opnemen in online gidsen

Net als de ouderwetse Gouden Gids zijn online gidsen een geweldige manier om je bedrijf meer bekendheid te geven. Begin je net met ondernemen of wil je meer backlinks (= links naar jouw website) ? Meld je dan aan bij de onderstaande gratis online bedrijfsgidsen. Het is goed voor twee redenen. Het voordeel hiervan is simpelweg dat je online beter gevonden wordt.

1. Je bent vindbaar in de gratis online bedrijvengidsen

Ten eerste zijn er nog steeds mensen en bedrijven die een bedrijvengids gebruiken om bedrijven in een bepaalde branche te vinden. En jij weet niet welke gids dat is, dus daarom allemaal!

2. Meer backlinks betekent beter vindbaar in Google

Het tweede voordeel van bedrijfsgidsen is dat een link vanaf een bedrijfsgids naar jouw website zorgt voor een betere ‘linkautoriteit’ en ‘variatie’ in het linkprofiel van jouw website. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat de website betere posities weet te bemachtigen in Google.

Handige tips voor je begint

De meeste bedrijfsgidsen willen een aantal zaken van je weten. Maak dus een word document waarvan je makkelijk kunt kopiëren plakken. Zodat je niet elke keer alles opnieuw hoeft in te tikken. Dat bespoedigt het aanmelden. Dus opschrijven: Bedrijfsnaam, URL, email adres, straatnaam, nummer, postcode, plaats, telefoonnummer, voornaam en achternaam, KVK nummer en BTW nummer.

Gratis online bedrijfsgidsen

 1. Google Mijn Bedrijf
 2. Bedrijvengids
 3. detelefoongids.nl
 4. Allebedrijvenin
 5. Yalwa
 6. Openingstijden.nl
 7. Yelp
 8. Online-Bedrijvengids.nl
 9. Cylex Bedrijvengids Nederland
 10. Ondernemingsgids.nl
 11. MKB bedrijvengids
 12. Hotfrog Nederland
 13. Bedrijvengids NED
 14. Online Zakengids
 15. Bedrijfstelefoongids.nl
 16. Drimble
 17. Alle adressen
 18. Locanto
 19. Listable
 20. Wie levert
 21. Bedrijfstelefoongids
 22. NL bedrijfsvermelding
 23. Infobel
 24. Kompass
 25. Op zijn best
 26. Online zakengids
 27. Bedrijvensite Nederland

Moedig klanten aan om beoordelingen achter te laten.

Online beoordelingen worden steeds belangrijker voor lokale SEO rankings, dus het is belangrijk om je klanten aan te moedigen ze achter te laten! Je kunt dit doen door follow-up e-mails te sturen na hun aankoop of bezoek, of door prikkels te geven zoals kortingen of freebies. Zorg ervoor dat je niets aanbiedt in ruil voor positieve beoordelingen – dat is tegen de regels!

Maak lokaal gerichte inhoud.

Naast het opnemen van locatiezoekwoorden op je website, kun je ook lokale bezoekers aantrekken door blogberichten of andere soorten inhoud te maken die specifiek gaan over onderwerpen die relevant zijn voor je stad of regio. Als je bijvoorbeeld een hotel in Arnhem bezit, zou je een blogbericht kunnen schrijven over de beste dingen om te doen in Arnhem tijdens een weekendje weg.

Optimaliseer je afbeeldingen met locatie zoekwoorden.

Wanneer je foto’s uploadt naar je website of sociale media accounts, zorg er dan voor dat je beschrijvende bijschriften en tags toevoegt met locatie sleutelwoorden. Dit helpt zoekmachines je foto’s te indexeren en maakt de kans groter dat ze verschijnen in resultaten voor relevante zoekopdrachten.

Zorg ervoor dat je zakelijke NAW-gegevens consistent zijn

NAW-gegevens staat voor de standaard gegevens van een persoon die nodig zijn voor de identificatie van een persoon. ‘N’ staat voor Naam, ‘A’ staat voor Adres en ‘W’ staat voor Woonplaats. Deze drie dingen moeten altijd precies hetzelfde moeten zijn in al je online vermeldingen (inclusief adreslijsten, social media accounts, etc.). Inconsistente NAW informatie kan zoekmachines verwarren en je kansen om te verschijnen in lokale zoekresultaten schaden.

Nu je weet hoe belangrijk lokale SEO is voor kleine bedrijven, is het tijd om deze tips in praktijk te brengen. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat potentiële klanten in je omgeving je bedrijf gemakkelijk online kunnen vinden en er meer over te weten kunnen komen.

Het aantrekken van nieuwe klanten is essentieel voor elke kleine ondernemer die zijn deuren open wil houden en zijn bedrijf wil laten groeien. Gelukkig is het optimaliseren van je website voor lokale SEO een effectieve manier om meer klanten te werven voor jouw bedrijf. Door de zeven bovenstaande tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website zo vaak mogelijk verschijnt wanneer mensen in je buurt zoeken naar bedrijven zoals het onze. Hulp nodig? Neem contact met ons en laat ons helpen bij jouw organische groei!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets op het gebied van zoekmachine marketing.